joi, 12 decembrie 2013

Strudel cu mere


Merele sunt fructe extraordinare pentru sănătatea noastră. Specialiştii spun că nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră zilnică, ele fiind bogate în nutrienţi esenţiali: antioxidanţi, flavonoizi şi polifenoli, vitamina C, betacaroten, vitamine din complexul B-urilor, potasiu, calciu, fosfor şi fibre.
            Antioxidanţii continuţi de coaja merelor reduc colesterolul din sânge şi ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare. Unul dintre aceşti antioxidanţi este quercitina care influenţează buna funcţionare a plămânilor, reducând riscul cancerului pulmonar.
Potasiul normalizează tensiunea arterială, iar conţinutul de vitamine fortifică sistemul imunitar. Consumat ca atare sau sub formă de suc, mărul are efecte benefice în cazul afecţiunilor renale sau hepatice şi ameliorează guta, prin eliminarea acidului uric.
            Deşi aspectul exterior al mărului renete nu este apetisant, fiind poros, cu asperităţi şi o culoare verzui-portocalie cu striaţii rozii,  acest măr este foarte bun în prepararea prăjiturilor şi a deserturilor, fiind favoritul cunoscătorilor în ale gastronomiei. Gustul său distinctiv, special, cu   aromă sofisticată, cu pulpă fermă, uşor acrişoară, făcându-l soiul de măr potrivită pentru prepararea strudelului şi potrivit pentru gătit.


Ingrediente:
  • 300 g făină
  • 100 ml ulei
  • 100 ml apă
  • 5 g drojdie uscată
  • un vârf de cuţit de sare
  • 100 g pesmet
  • 100 g zahăr
  • 100 g stafide
  • 3 mere RENETE
  • 1-2 linguriţe de scorţişoară
  • 1 gălbenuş
  • 3-4 linguri de lapte

Mod de preparare:
        Se amestecă apă şi uleiul, apoi se adaugă peste făina cernută în care se pune drojdia. Se frământă un aluat din respectivele ingrediente care la început este greu de amestecat, dar pe măsură ce se frământă devine foarte plăcut la atingere şi omogen. Se lasă aluatul acoperit cu un prosop să se odihnească, timp în care se decojesc merele, se taie în opt, apoi fiecare bucată în 4-6. Într-un castron se amestecă merele cu scorţişoara, pesmetul, stafidele şi zahărul. Se întinde aluatul cu sucitorul, iar în centru său pe diametrul cercului de aluat se pune compoziţia de mere, apoi se acoperă merele cu marginile aluatului una peste alta, capetele se sigilează apăsând cu degetul. Se unge cu gălbenuş bătut şi amestecat cu lapte. Se ţine la cuptor o oră la temperatura de 180 grade C.

Un comentariu: