marți, 1 octombrie 2013

Pui cu hribi şi pătrunjel

   Pătrunjelul este unul din cele mai populare plante culinare din lume, este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate.Deşi este subapreciat, pătrunjelul are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.
   
     Beneficiile pătrunjelului pentru sanatate.

   Pătrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofila, calciu şi mai multă vitamina C decât citricele, dar şi multe alte substanţe nutritive esenţiale. Planta are efect hidratant, hrănitor, stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţşte capacitatea de asimilare şi de sintetizare a substanţelor nutritive a majorităţii organelor. Betacarotenul contribuie la asimilarea proteinelor. Acest nutrient aduce multiple beneficii ficatului şi protejează plămânii şi colonul. Betacarotenul este transformat de organism în vitamina A, un nutrient important pentru un sistem imunitar puternic.
     Pătrunjelul are multiple calitati şi contribuie la vindecarea a diverse boli:
- previne anemia ca urmare a continutului bogat de fier, dar şi a vitaminei C (care ajută la absorbţia fierului);
-creste capacitatea antioxidantă a sângelui;
- antibacterian (distruge bacteriile);
- amelioreaza respiraţia urât mirositoare;
- contribuie la tratarea alopeciei

-  menţine elasticitatea vaselor de sânge şi ajută la vindecarea vânâtăilor;
- îmbunătăţeşte digestia proteinelor şi a grasimilor şi favorizează  absorbţia intestinală, stimulând funcţia ficatului.
- antidiareic;
- scade nivelul colesterolului din sânge;
- diuretic;
- actioneaza ca diuretic şi tonic al vaselor de sânge;
- înlătură oboseala;
- dizolvă calculii biliari;
- îmbunatăţeşte funcţia ficatului, splinei, rinichilor şi a glandelor suprarenale;
- la femei, patrunjelul stimuleaza producţia de estrogen, şi restabileşte circulaţia sangină normala la nivelul uterului.
- întărirea sistemului imunitar- nivelul ridicat de vitamina C, betacaroten, B12, clorofila şi acizii graşi esenţiali cresc imunitatea.

- înhibă formarea tumorilor, în mod special a celor existente la nivelul plămânilor;
- bolile renale şi ale aparatului urinar, acesta îmbunătăţete activitatea rinichilor şi elimină toxinele din sânge şi din ţesuturile rinichilor

- congestia hepatica - patrunjelul stimuleaza circulatia fluxului de sange la nivelul ficatului, reduce congestia hepatica, elimina toxinele si intinereste organismul;
- vedere nocturnă (caracteristicî în cazul deficitului de vitamina A);
- amelioreaza durerile reumatice;
- afecţiuni ale splinei

- întărirea dinţilor
- slăbit - prin calităţile sale diuretice, pătrunjelul ajută la scăderea numărului de kilograme.

          Citind despre numeroasele beneficii ale pătrunjelului, m-am gândit să-l folosesc mai mult decât la decorare ori câteva fire tocate în diverse mâncăruri. L-am folosit prima dată la un sos pentru friptură la grătar, apoi m-am gândit la următoarea reţetă cu pui pe care o făcem oricum deseori şi devenise banală. A ieşit ceva delicios. Oricum, pătrunjelul folosit la diverse sosuri pentru gratar sau cum l-am folosit aici a făcut furori chiar şi printre sclifosiţi, toată lumea care l-a mâncat l-a încercat şi acasă.

Ingrediente pentru două persoane
  • un pipt de pui dezosat şi fără piele
  • 150 g hribi
  • un ardei gras roşu
  • un morcov
  • o legătură de pătrinjel
  • 2 linguri de parmezan ras
  • 100 g pesmet
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • sucul de la o lămâie
  • ulei de măsline
  • o roşie mică
  • 3-4 frunze de busuioc
  • 2 căţei de usturoi
Mod de preparare
      Am tăiat piptul de pui în patru şi l-am întins bătându-l uşor cu ciocanul peste  o pungă de plastic,  apoi l-am condimentat cu sare şi piper. 50 g de hribi, un sfert de legătură de pătrunjel şi parmezanul le-am mixat în blender. Am rulat cele patru bucâţi de pui în care am pus hribii cu parmezan şi pătrunjel. Am dat rulourile prin făină, apoi prin ou bătut şi apoi prin pesmet. Le-an prăjit în ulei încins cât să le cuprindă.
     Legumele tăiate fâşii le-am călit în puţin ulei de măsline, iar la sfârşit am adăugat jumătate de căţel de usturoi tocat. Separat  hribii i-am sotat şi pe ei în ulei de măsline şi usturoi .
Pătrunjelul rămas, o jumătate de căţel de usturoi, 25 ml suc de lămâie, 25 ml unei de măsline, sare, câteva cubuleţe de roşie, un pic de cimbru şi busuiocul le-am mixat bine în blender până au devenit un sos. Ar fi bine ca prima dată să fie făcut sosul ţinut la frigider câte se prepară celelalte.
 
 

Un comentariu: