joi, 14 martie 2013

Tagliatelle cu sos bolognese

 

   „Sos Bolognese” este un sos tipic italian celebru din regiunea Emilia Romagna, interpretat în diverse moduri, în special pentru alegerea  cărnii care este utilizată, care, la rândul său, afectează timpul de preparare a sosului în sine.
    Acolo, printre multe versiuni, o reteta de sos este dată pe 17 octombrie 1982 de către delegația de la Bologna a Academiei Italiene a Camerei de Comert şi Gastronomie din acest oraș, care recomandă utilizarea unei bucății de carne din zona burţii animalului.
În zilele noastre, pentru a reduce aportul de grăsimi în sos Bolognese, de multe ori, în loc de slănină se folosesc cârnaţi.

Paste pentru două persoane
  • 2 ouă
  • 200 g făină
  • un praf de sare
Am cernut făina pe masă şi am făcut în mijlocul ei un crater de vulcat, am adăugat ouăle şi sarea. Cu o furculiţă am amestecat ouăle cu făina de pe margine având grijă să nu stric marginile, iar când o parte din făină  era încorporată în ouă am amestecat cu mâna. Am frământat 10 minute aluatul trăgând şi apoi împingând cu podul palmei. Am pus aluatul într-o folie de plastic şi l-am pus într-un loc răcoros şi fără umezeală timp de o oră. Am întins aluatul cu sucitorul până avea grosimea de 0,5 mm, având grijă să-l rotesc mereu astfel încât să nu se cuteze. Am presărat făină pe foaia de aluat apoi am rulat-o şi am tăiat cu un cuţit bucăţele de 0,75- 1cm. Am fiert pastele în apă sărată timp de 4-5 minute.
 
Sos bolognese.
  • 400 g carne de vită
  • 125 g panceta
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 tijă de ţelină
  • un borcan de sos de roţii-850g
  • 1 pahar vin roşu demisec sau sec
  • 1 pahar lapte
  • ulei de măsline
  • 50 g unt
  • sare
  • pipe
Mod de preparare
   Se taie legumele mărunt. Se încălzeşte cratiţa cu uleiul de măsline şi se adaugă untul, apoi legumele. Se călesc legumele până devin aurii, apoi se adaugă carnea tocată şi panceta tăiată mărunt. Se rumeneşte carnea, apoi se adaugă vinul şi se lasă să se evapore amestecând din când în când. Se adaugă sosul de roşii şi puţină sare, apoi se dă focul la minim şi se lasă să fiarbă o oră şi jumătate, completând din când în când cu putin sos de roşii şi apă din borcanul folosit(restul de sos ce rămâne pe borcan cu puţină apă). La sfarşit se adaugă laptele, sare piper după gust şi se mai clocoteşte 5-10 minute.
 
 
 
 

Un comentariu: