duminică, 17 martie 2013

1 an de blog


Blat
  • 4 ouă
  • 115 g făină
  • 5 g amidon pe care l-am adăugat în făină
  • 120 g zahăr
Modul de preparare se găseşteaici.
 Am tăiat blatul în trei şi l-am însiropat  cu un sirop de zahăr şi vanilie răcit.
Crema de iaur
  • 400 g iaur grecesc
  • 1 ou
  • 2-3 linguri lapte
  • 7 linguri zahăr
  • 10 g gelatină
  • o păstaie de vanilie
  • un strop de colorant roşu
Mod de preparare
  Am pus într-un castron oul, laptele, vanilia şi zahărul la bain marie şi am bătut cu telul până s-a îngroşat puţin, timp în care am pus gelatina în apă să se înmoaie. Am adăugat colorantul şi am lăsat oul să se răcorească, am pus gelatina la bain marie să se dilueze şi am adăugat-o în compoziţia de ou.   Am adăugat iaurtul şi am lăsat la frigider să se întărească 10 minute, apoi am  adăugat-o peste primul blat însiropat. Am adăugat următoarea parte de blat fără să însiropez şi am dat tortul la frigider 15-20 de minute. Am însiropat apoi blatul şi am adăugat crema brigadeiro.
Crema brigadeiro(reţetă pe care am găsit-o la "De prin lume adunate..")
  • 400 ml lapte condensat, modul de preparare se găseşte aici sau se cumpără din comerţ
  • 1 lingură unt
  • 100 g ciocolată amăruie 75-80 %
  • 60 ml smântână lichidă
  • 1/2 lingură miere
  • 1/2 linguriţă ness
Mod de preparare
  Am amestecat toate ingredientele într-o crăticioară şi le-am pus la foc amestecând continu până ce lingura lăsa urme în cremă. Am lăsat-o să se răcorească niţel apoi am pus-o peste blatul de tort.      Am adăugat celălat blat de tort fără să însiropez şi am dat la frigider 20 minute. Nu am însiropat ca să nu se strice crema în contact cu siropul, aşa blatul se prinde de cremă şi nu fuge şi este însiropat după. Am însiropat şi ultimul blat şi am lăsat la frigider tortul peste noapte.
Glazura de albuş
  • 2 albuşuri
  • 5 linguri de zahăr pudră
  • 3 linguri de zeamă de lămâie
  • 5-6 linguri de apă clocotită
   Am bătul albuşurile până s-au întărit astfel încât dacă întorceam castronul nu cădea din el, am adăugat zahărul treptat, apoi zeama de lămâie mixând continuu. Am pus castronul la bain marie şi am mixat continuu, adăugând treptat apa clocotită. Când amestecut a devenit sticlos şi puţin începuse să se prindă de pereţii castronului am lăsat să se răcorească, apoi am întins un strat pe tort nivelând cu o spatulă. Am dat la frigider să se întărească şi să se răcească.
Glazura roz
  • 175 ml apă
  • 150 g smântână lichidă 32%
  • 150 g zahăr
  • 200 gciocolată albă
  • un strop de colorant roşu
  • 10 g gelatină
Mod de preparare
Am pus gelatina în apă la înmuiat.
Am pus restul îngredientelor  într-o crăticioară la foc până sa diluat zahărul, am lăsat să se răcorească şi am adăugat gelatina. Am pus la frigider 15 minute să se răcească şi să devină ca o smântână care curge apoi am adăugat-o peste tort.

3 comentarii: