marți, 18 septembrie 2012

Tort de ciocolată şi vanilie

La mulţi ani Bunuleeeee  ...!!!!





Ingrediente
Blat
  • 7 ouă
  • 210 g zahăr
  • 50 g cacao
  • 160g făină
  • un praf de sare
Modul de preparare al blatului se găseşte aici
Am însiropat blatul cu un sirop de zahăr, coajă de lămâie şi irish cream.
Peste primul blat am turnat mai multă irish cream decât era în sirop.
Crema de vanilie
  • 400 g smântână 20% grăsime
  • 1 ouă şi 2 gălbenuşuri
  • 100 g zahăr
  • 50 g pudră
  • 10 g gelatină
  • o păstaie de vanilie
  • 50 ml lapte
  • 50 ml irish cream
  •  
Mod de preparare
Am dat în clocot laptele împreună cu vanilia, apoi le-am lăsat câteva momente să se răcorească.
Într-un castron am bătut ouăle cu 100 g zahăr până a devenit o spumă, apoi am adăugat laptele şi crema irish. Peste compoziţia de ouă şi lapte am adăugat gelatina care a fot înmuiată 10 minute în apă rece, apoi dizolvată la bain marie. La sfârşit am adăugat smântâna amestecată şi mixată 5 minute cu zahărul pudră. aAm lăsat să se răcească 10 minute crema, până a devinit o smântână groasă.
 
 
Crema de ciocolată
  • 400 g smântână 20 %
  • 200 g ciocolată neagră menaj
  • 80 g ciocolaată 85% cacao
  • 10-20 ml lapte
Mod de preparare
Am pus la încălzit într-o cratiţă smântâna şi laptele, când aceasta a devinit destul de călduţă am adăugat ciocolata. Când ciocolata este topită se dă deoparte şi se acoperă cu un capac sau folie de plastic, apoi se bagă la frigider 10-15minute. De preferat ar fi ca această cremă să se facă întâi, apoi cea de vanilie sau în acelaşi timp.
Asamblarea
Am tăiat blatul cu un fierăstrău pentru blat în trei straturi, am pus blatul în cercul de tort în care făcusem tortul şi l-am însiropat cu sirop şi circa 20 ml irish cream, poate mai puţin. Când crema de vanilie era răcită şi devenise o smântână tare, care nu curgea repede din lingură am adăugat-o peste primul strat. Am adăugat al doilea strat de blat pe care l-am însiropat, apoi am adăugar crema de ciocolată răcită, dar nu total. Am pus şi ultimul blat, l-am însiropat, apoi l-am dat la frigider peste noapte.
Glazura pentru ornat
  • 175 g apă
  • 150 grame smântână lichidă dorna 32% grăsime
  • 225 g zahăr
  • 75 g cacao
  • 10 g gelatină
Mod de preparare
Glazura se prepară ultima, după ce tortul este asamblat, înainte de ornare.
Am pus la înmuiat gelatina în apă rece pentru 10 minute.
Am amestecat într-o cratiţă toate celelalte ingrediente, am pus pe foc până ce era dizolvat zahărul şi am lăsat încă 2-3 minute. Am strecurat glazura printr-o sită fină, apoi am lăsat-o să se răcorescă niţel şi am adăugat gelatina. Am lăsat-o să se răcorească 5 minute, apoi am pus peste cratiţă un capac şi a băgat-o la congelator 20-25minute uitându-mă din 5 în 5 minute la ea să văd dacă nu devine o smântână subţire astfel încât dacă întoarceam lingura să rămână în mare parte pe ea. Am putea încerca pe tort să punem o lingură, dacă se scurge glazura, dar rămâne în mare parte pe el şi nu intră în tort toată atunci e OK. Am pus glazură de jur împrejur cu lingura astfel încât toată marginea să fie cuprinsă, apoi în mijloc. După ce am turnat glazuta nu am atins tortul cu nimic pentru ca-şi strică textura.
IMPORTANT. Tortul trebuie pus pe un grătar într-o tavă astfel încât să se scurgă glazura în exces. Se lasă câteva minute să se întărească puţin.
Eu am ornat tortul cu batoane de scorţişoară, anasom stelat şi un decor de ciocolată pe care am scris o urare. A fost deliciossssss
un strat de blat

crema de ciocolată în timpul preparării


crema de vanilie înainte de a fi băgată la fgider

aşa arăta tortul înainte de glazură
 
 
 

4 comentarii:

  1. Super, super, super , a fost o nebunie........mai vrem......

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai La Multi Ani cu sanatate pentru Bunul :)
    Un tort deosebit pentru o ocazie deosebita

    RăspundețiȘtergere