sâmbătă, 9 iunie 2012

Tikka masala de pui





O masă delicioasăăăăăăăăăăăăăăăăăăă, plină de arome interesante.
După reţeta lui  Jamie Oliver. A fost super tare, foarte, foarte bună, nişte aromeeeee oauuuu.
Ingrediente pentru 4 porţii(dacă nu vă place aşa condimentat mai reduceţi pe jumătate condimentele, eu am pus cam 75% şi era numai bine)
  • 6 căţei de usuroi
  • o bucată de ghimbir de 7 cm
  • 2 ardei iuţi roşii, curăţaţi de seminţe
  • ulei de măsline
  • o lingură de boia
  • 2 linguri chimen măcinat
  • 2 linguriţe coriandru măcinat
  • 3 linguri condiment garam masala
  • 200 g iaurt
  • 4 bucăţi de piept de pui, cutăţate de piele şi tăiate mare
  • o lingură de unt
  • 2 cepe medii, curăţare şi tăiate felii subţiri
  • 2 linguri pastă de tomate
  • o mână mică de alune Caju sau migdale măcinate
  • 100 ml smântână grasă
  • o mână de coriandru proaspăt, tocat
  • zeama de la o lămâie
Mod de preparare
     Radeţi usturoiul şi ghimbirul pe partea fină a răzatoarei şi peneţi-le într-un bol. Tocaţi ardeii cât mai mărunt posibil şi amestecaţi-i cu usturoiul şi ghimbirul. Încălziţi o lingură de ulei într-o tigaie şi adăugaţi seminţele de muştar. Când încep să sară, adăugaţi ghimbirul şi usturoiul cu ardeii, împreună cu boiaua, chimenul, coriandrul măcinat şi 2 linguri de condiment garam masala. Puneţi jumătate din acest amestec într-un bol, adăugaţi iaurtul şi bucăţile de pui, amesetcaţi şi lăsaţi la marinat pentru circa o jumătate de oră.


Topiţi untul în cratiţă cu seminţele de muştar, adăugaţi feliile de ceapă şi cealaltă jumătate de amestec de condimente. Căliţi-le la foc foarte mic 15 minute, fără să se rumenească prea tare - vor avea o aromă fantastică! Adăugaţi pasta de roşii, alunele măcinate, eu nu am avut si am pus migdale, o jumătate de litru de apă şi o jumătate de linguriţă de sare. amestecaţi bine şi fierbeţi câteva minute la foc mic. Lăsaţi sosul să scadă până când se îngroaţă puţin, apoi daţi-l deoparte.





Puneţi puiul marinat într-o tigaie fierbinte cu sistem de curgere a sosului sau la grătarul cuptorului în prealabil încălzit.
Încălziţi sosul, adăugaţi smântână şi cealaltă lingură de garam masala. Gustaţi şi mai adăugaţi condimente, dacă e nevoie. Când începe să fiarbă, luaţi-l de pe foc şi adăugaţi puiul preparat la grătar. Mai verificaţi încă o dată dacă e bine condimentat şi serviţi cu coriandru tocat şi zemă de lămâie. Tot ce vă mai trebuie este un castron cu orez basmatic fiert la aburi şi bere. eu nu am avut coriandru proaspăt şi nici uscat, dar a ieşit foarte bun.
Pentru că nu am avut cum să fierb orezul la aburi l-am făcut în felul următor.
După ce am pus puiul la marinat, am pus într-o cratiţă pentru cuptor  250 g orez basmatic, 3-4 teci de ţelină tăiate mărunt , 2-3 fire de ceapă verde tocate mărunt, foile, 1 linguriţă de turmeric, 2 linguri de unt, iar pentru că nu am avut supă de pui am pus o linguriţă de concentrat de legume şi apă cât să-l cuprindă. I-am pus o folie de aluminiu deasupra şi l-am băgat la cuptor cam 1 oră la foc moderat spre rapid. Dacă constataţi că mai trebuie apă adăugaţi un pic de apă caldă ân timpul cât stă la cuptor. Era superrrrr.

Un comentariu: