vineri, 20 aprilie 2012

Tort de ciocolată şi căpşuni




crema înainte de mixare

tortul înainte de ornare

ciocolata pentru ornat


Ingrediente pentru blat (pentru o formă de 26 cm)
  • 6 ouă
  • 150 g făină
  • 30 g cacao
  • 180 g zahăr
     Ouale trebuie să fie la temperatura camerei, la fel făina şi zahărul,  cel mai bine le lăsăm în bucătărie 1-2 ore înainte de a ne apuca de blat.
     Reusita blatului constă în mixarea îndelungata a zaharului cu ouale la temperatura camerei.  Mixăm ouăle cu zahărul 25-30 minute. Cu cât mixăm mai mult, cu atât pandişpanul nostru creste mai mult şi va fi mai pufos. 
Făina trebuie întotdeauna cernută, apoi adăugăm cacaoa şi ea cernută, le amestecăm şi le adăugăm puţin câte putin,eventual cernut în compoziţia de ou şi amestecăm de jos în sus în compoziţia de ouă cu foarte mare grijă astfel încât după ce adaugăm toată făina, aluatul să se prezinte pufos şi ţeapan(se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn nu cu mixerul). Compoziţia se pune într-o formă tapetată cu unt şi făină sau cu hîrtie de copt. Se coate 35-45 de minute la temperatura de 190 grade C, sau ce ne spune cuptorul.
  Cuptorul nu se deschide absolut deloc în timpul coacerii (nici măcar după 15 minute) pentru că pandispanul se lasă.  Se lasă să se răcească în cuptor cu uşa întredeschisă. Astfel îl ferim de un şoc termic şi blatul să devină foarte mic şi nepufos să nu se lase.
Blatul este gata când îl vedem că se desprinde singur de pe marginea formei şi este auriu.
Cremă de vanilie şi căpşuni.
Ingrediente
  • 450 ml smântână dulce
  • 200 ml lapte
  • 100 grame de zahăr
  • 20g de gelatină
  • 1 plic zahăr vanilat (opţional)
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • o esenţă de vanilie fiolă
  • 150 g căpşuni din care se face un sirop, iar modul de preparare îl găsiţi aicisirop de căpşuni
Preparare
    Încălziţi într-un vas laptele şi smântâna dulce la foc mic.
Adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat şi lăsaţi să fiarbă timp de 1 minut. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi  gelatina înmuiată în apă rece şi siropul de căpşuni. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se dizolve gelatina, apoi adăugaţi vanilia, apoi lăsaţi să se răcească lichidul timp de 10-15 minute poate chiar mai mult până începe să aibă o consistenţă de smântână mai tare astfel încât când punem crema peste blatul însiropat să nu ridice blatul.
Siropul pentru însiropat blatul.
  • 300 ml apă
  • 150 g zahăr
  • 4 linguri cremă de whiskey
      Se clocoteşte apa cu zahărul până se dizolvă zahărul, se dă de pe foc şi se pune crema de whiskey şi se lasă la răcit.
     Blatul se taie în trei părţi egale, o parte se însiropează cu sirop şi se pune în cercul în care am făcut blatul, se adaugă crema de căpşuni şi peste acesta a doua foaie de blat însiropată, nu exageraţi cu sirop. Se dă la frigider să se întărească timp în care se face crema de ciocolată.
Cremă de ciocolată.
  • 450 g smântână grasă 20 %
  • 500-550 g ciocolată negră şi albă (poate fi şi albă dă mai bine la interior sau şi una şi alta astfel încât crema să nu fie prea neagră deja blatul e destul de închis)
  • un vârf de cuţit bicabonat
  • puţin rom
       Se firbe smântâna şi bicarbonatul cu grijă să nu se prindă de cratiţă, apoi se adaugă ciocolata şi romul. Se lasă să se răcească şi apoi se mixează până devine o cremă, smântână groasă.       Se pune pe al doilea blat 3/4 din compoziţie şi se adaugă a treia foaie de blat însiropată, iar la sfârşit crema rămasă. Se dă peste noapte la frigider, dar nu mai puţin de 2 ore.
Pentru ornat.
Eu am ornat tortul cu ciocolată albă şi neagră, dar arăta foarte bine şi aşa dacă îi nivelăm marginile, eventual il tapetăm cu ciocolată rasă sau crocant de migdale.  Poftă mareee!!!

3 comentarii:

  1. Imi place mult tortul de ciocolata, in orice fel!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut foarte multe feluri de torturi cu ciocolata si capsuni si intotdeauna imi doresc sa mai incerca una noua :D

    RăspundețiȘtergere