vineri, 13 aprilie 2012

Cozonac








          Paştele îmi aduce aminte de bunici în special de bunica din partea mamei la care asistam mai des la fabricarea cozonacului care era un adevărat ritual.  Bunica Ileana, avea un cuptor confecţionat de ea din cărămidă şi lut în care încăpeau cam 10 -15 cozonaci în forme mari.
         La cuptorul bunică-mii apelau cam toate rudele şi câteva vecine, deci o adevărată fabrică de cozonaci şi un adevăăăărat ritual. Trezirea era de la 4-5 dimineaţă....... dar cel mai mult şi mai mult mi s-a întipărit mirosul de cozonac, mirosul de hârtie pe care o punea peste cozonaci în cuptor stropită cu apă dacă cuptorul era prea încins, minunată senzaţie şi unde mai pui că nu aveam voie să gustăm, făcea parte din ritual.... şi arătau criminal mai ales că drojdia şi făina din timpurile alea nu erau de cea mai bună calitate, iar bunica mea era tare fericită când termina trebuşoara asta care să ne înţelegem bine nu-i chiar uşoară şi la îndemâna oricui.  Pe bunica din partea tatălui nu am văzu-o facânc cozonaci, că na, ritualu e ritual şi treaba asta nu era de copii, uşa trebuia bine închisă căldura din cameră să nu se piardă, dar se pricepea la împletituri făcea nişte cozonaci foarte frumoşi cu nişte împletiruri perfecte.

Ingrediente

1kg de făină
20 ml ulei
300g zahăr(100-150g pentru cremă)
4 ouă
200 g nuci măcinate
1 pachet drojdie uscată Dr. Oetker
100 g caco
1 esenţă de rom
1 esenţă de vanilie(1 esenţă pentru cremă)


Preparare
        Se adaugă zahărul peste laptele fiert, după ce se dizolvă zahărul, 50 ml se opresc pentru drojdie. În 50 ml de lapte răcit, după ce devine suportabil la mână, călduţ, se adaugă drojdia (care trebuie să stea cam 10 minute să dospească).  Restul de 450 ml lapte clocotit,  se toarnă peste ½  kg făină şi se amestecă bine, apoi se lasă să se răcească astfel încât să fie suportabil mâinii pentru că altfel când vom adăuga gălbenuşurile se fac  omletă. Vom pune apoi gălbenuşurile frecate cu un pic de sare, drojdia care este umflată(tot aici mai puteţi adăuga şi esenţele sau le puteţi pune doar în cremă sau atunci când frecaţi gălbenuşul cu sarea până îşi dublează volumul) şi restul de făină amestecându-se din nou până se încorporează toată făina. Dacă este prea moale(f f f moale se mai adaugă un pic de făină, aluatul este destul de moale la acest cozonac, va fi f f f moale din cauza făinii dar nu-i de speriat e bine aşa mai moale ). Se frământă cu uleiul până se desprinde de pe vas, punând uleiul pe marginea vasului. Se observă că imediat coca capătă o consistenţă plăcută la atingere şi creşte văzând cu ochii. Se lasă să crescă 30 de minute la loc ferit de curenţi, foarte cald 24-25 grade C, nu deschideţi geamurile să aerisiţi, după care aluatul se împarte în două părţi pentru a confecţiona doi cozonaci sau unul depinde de mărimea formei de coacere. Se întind ambele părţi şi se umplu cu cremă (Crema se face din albuşurile nefolosite bătute spumă cu 100 g de zahăr sau  după gust, mai bine gustaţi şi  mai adăugaţi sau tăiaţi , apoi se pune cacao şi nucile marunţite sau date la robot de preferat e să găsiţi şi bucăţi mai mari de nucă prin cremă, vanilia şi romul dacă nu l-aţi pus în cocă, dar chiar dacă aţi pus în cocă puneţi şi în cremă o esenţă sa nu fie apoasă). Se rulează şi se pun în două tăvi garnisite cu hârtie de copt sau unse cu unt şi se lasă la crescut la loc ferit de curenţi şi temperatură destul de ridicată 24-25 grade cam 30 minute sau mai mult dacă este necesar. După creştere ar trebui să se observe o mărire în volum.  Se unge cozonacul cu ou după cele 30 de minute(dacă nu au crescut destul se mai lasă), se introduce la cuptorul preîncălzit timp de  45 minute la nivelul 2 al aragazului, focul potrivit cam 180 grade C o jumătate din timp căldura să vină numai de jos iar cealaltă jumătate şi de sus şi de jos, sau la primul nive la aragayul cu gaz tot 45 minute la prima treaptă ceamai mică  ori ce vă spune în cartea lui tehnică dacă are specificaţie pentru cozonac, depinde de cuptor, înainte de scoatere trebuie să aibă o culoare rumenie la suprafaţă şi încercaţi cu un scobitor sau un pai de mătură cum făcea bunica, dacă se prinde cocă de scobitor înseamnă că mai trebuie ţinut. Când este gata se unge cu un sirop făcut din zahăr cu apă pentru luciu sau miere cu niţică apă şi se tapetează cu mac daca vă place ori susan.(în 100-150 ml apă se pun 5-6 linguri de zahăr şi se clocotesc până devine  o miere nu prea groasă pentru ca altfel are un aspect de gheaţă pe cozonac). Ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei, lăsate peste noapte.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu